maandag 22 februari 2010

Uit het leven van een babyboomer


Een verhaal over boomers geboren tussen '46 en '64. Zij die vinden dat ze Nederland hebben opgebouwd na de oorlog, een huis vrijheeft, genoeg heeft gespaard, tijd voor zichzelf wil, kwaliteit belangrijk vindt, persoonlijke aandacht verwacht, service niet meer dan normaal vindt en graag volwassen benaderd wordt. De generatie van de eerste man op de maan, the summer of love, baas in eigen buik, de beatles in Blokker, de Stones in het Kurhaus, de bezetting van het maagdenhuis. Historische monumenten die een generatie typeren. Gekke naam 50 plusser. Leeftijd is de slechtste raadgever, het gaat om mentaliteit. Een ander generatiedenken. Waar natuurlijk niet iedereen gelijk is, maar maar we wel een aantal gemeenschappelijkheden mogen ontdekken.

De 50-plussers van nu zijn anders dan die van vroeger. De 50-plus markt, is in beweging. Vroeger draaide het wanneer het ouderen betrof, om echte seniorentitels, labels en noemers. Bejaardenhuizen, seniorenreizen, ouderenkorting, 65-plus passen etc.
Stigmatisering, daar dacht niemand aan. Oud werd synoniem voor senior, bejaard en aftakeling. Er was ooit zoiets nodig als Seniorweb voor computercursussen. Ook dat is anders, 86 procent is online. Er was Plus magazine nodig, het maandblad voor ouderen. Nu leest men weer (of nog steeds) gewoon de Elsevier, of de Libelle.
Een seniore doelgroep die de komende jaren voor de grootste vergrijzingsgolf gaat zorgen.

Pak er gewoon eens eentje uit, laten we zeggen eentje van 56 jaar en laten we hem Jan noemen.
We weten dat Jan veel leest, zo'n 21,3 boeken per jaar en vaak nieuwe schrijvers. Jan vindt de krant op tabloid prettig en is zich bewust van zijn gezondheid. Jan is een fervent saunabezoeker en geeft graag geld uit aan wellness. Hij reist graag twee tot drie keer per jaar en kiest steeds leukere bestemmingen, safari of alternatieven ontdekr met de camper. Fietsen zijn ook erg populair in het leven van Jan. Met vrienden of recreatief samen.
Dan denk je tja, dat zijn de rijkere boomers onder ons. Maar het feit wil dat maar liefst 80 procent van het Nederlands vermogen in handen is van de doelgroepen ouder dan 50.
Wat moet de bibliotheek hiermee? In de leeftijdscategorie 45-54 is 55% lid van de bieb. In de leeftijdscategorie 55-65 is maar liefst 66% lid van de bieb.

bron: Arjan in 't Veld, Eye 12 2009

3 opmerkingen:

  1. Ja, dat was Jan, 56 en kennelijk een rijkere babyboomer, met tijd zat om te reizen? steeds verder weg?
    Zullen we dan eens naar Vuurziel kijken:
    58 jaar, werkende vrouw, geenszins een afbetaald huis, met niet verschrikkelijke, maar toch behoorlijk modale lasten aan dat huis, nu bijvoorbeeld toch een nieuwe schutting en de achterkant heeft weer eens een likje verf nodig.
    Dit jaar dus maar stilletjes in Nederland blijven, niet weer naar Kreta. Laat staan naar verdere oorden...
    Natuurlijk met veel plezier aan het werk, Vuurziel vindt het heel begrijpelijk dat mensen die dat kunnen tot 67 of zelfs 70 doorwerken, In de tijd dat Vader Drees de 65 jaar-grens instelde had men een behoorlijk lagere levensverwachting. Maar: Vuurziel windt zich best vaak op over dat beeld van die rijke, luie, verwende babyboomer. Zij is dat niet. Zij werkt dus al 35 jaar en vindt dat de normaalste zaak van de wereld. En ze zou graag willen dat ze als ze heel oud wordt (wat god verhoede) er nog steeds een leuke, met boeken gevulde, klantvriendelijke bibliotheek voor haar en haar medemensen is!

    Weet je wat wel erg raar is.
    Vuurziel reageert hierop, maar een vreemde naam komt erbij te staan....

    22 februari 2010 07:43

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Vuurziel/Lydia. Ik vermoed dat als je bij gmail met je gmailadres ingelogd bent en je reageert vervolgens dan komt jouw Gmail naam boven de reacties te staan.

    BeantwoordenVerwijderen