dinsdag 20 april 2010

Bibliotheek web 2.0 en een terugblik op de dingen


Zal ik eerlijk alles delen? Nee liever niet.

Net en eigenlijk per ongeluk het manifest 'Bibliothecaris 2.0 van Kees Hamann op onze Twitter geplaatst. In ieder geval kan dat geen kwaad. Ik ben een fan van Kees en kan me vaak vinden in zijn opvattingen.
Natuurlijk vind ik dat een bibliotheek eigentijdse middelen moet gebruiken voor de klant.
Maar waar is die klant het meest van gecharmeerd? Dat zijn de praktische zaken die thuis snel geregeld zijn. Ik zie waar mensen vooral op doorklikken in de nieuwsbrief. Dat zijn zaken als sluitngsdagen, tarieven dvd's goedkoper, nieuw abonnement met meer comfort e.d.
Wat wil de klant nog meer snel? Nieuwe boeken, zijn status kunnen bekijken: wat heb ik allemaal thuis, wanneer moet het terug, wat moet ik nog betalen? Verlengen, reserveren via de website. Allemaal helemaal goed. Maak het makkelijker en maak alles duidelijker! Dat wil de klant. Twitter? Misschien dat een enkeling zo gespitst is op een alert voor een nieuwe bestseller of een activiteit. Je laat er mee zien dat je ook van deze tijd bent. Al laat de prognose van de sociale media zien dat Twitter achteruit gaat en men voor Linkedin toekomst ziet. Dat denk ik zelf ook. Voor een bedrijf is dat zinvoller. Nu ik zelf erg het getwitter bekijk denk ik ook mmmm..
Ik volg Bibliotheek Waterweg. Deze wordt geroemd vanwege de website en hun social media gebruik.
In mijn werk zie ik kansen om vragen snel uit te zetten via Twitter.
Etaleren van collecties wordt makkelijker met Librarything. Zaken uitleggen en uitlichten makkelijker met Youtube.

Wat ik zelf van alle dingen vond:
Voor de sociale media heb ik weinig tijd al gebruik ik er een aantal.
Flickr zie ik helemaal zitten voor privé doeleinden.
Last FM, Librarything en netvibes helemaal niet. En alle commercie op die media vind ik helemaal shit.
De cursus is leuk en je ziet een aantal zaken waar je normaal niet mee in aanraking zou komen.
Als calculerende burger pik ik eruit wat ik kan gebruiken en wat ik leuk vind.
Helaas ben ik niet bij de slotbijeenkomst. Leuker om erover te praten dan te bloggen.

Bye, bye 23 dingemans

My discoveries

Via de OBA en de inlog van 23 dingen my discoveries bekeken. Lijstjes maken en waarderingen geven. Ja best leuk.

Aquabrowser een vergeten ding

De aquabrowser, als catalogus, ook op onze nieuwe website te raadplegen. Ik heb specifiek naar de ervaringen gevraagd tijdens het laatste klantenpaneloverleg. Van klanten hoor ik dat dit niet een handige manier van zoeken is.
Na uitleg is het iets duidelijker. Het verfijnen moet je vertellen. Eigenlijk zijn dat veel stappen en dat willen we niet meer. Tenminste ik niet.
Zelf vind ik het redelijk handig. Altijd gebruik ik eerst google en dan pas ga ik kijken in de bibliotheekcatalogus. Bij een echte biebcatalogus moet je specifiek weten wat je zoekt en hoe je iets spelt. Vaak heb je alleen een woord of een zinnetje. Dan kom je er dus wel met google. De aquabrowser suggereert ook alternatieven. Nog niet helemaal je van het maar wel een stapje dichterbij makkelijker zoeken.

Goed voorbeeld web 2.0


Het hoofd van de Surui indianen, die in het Amazone-gebied leven, was verbaasd toen hij in een internetcafé op Google Earth kon zien dat een deel van zijn leefgebied was kaalgeplukt. Het had bebost moeten zijn. Hij schakelde Google Earth in en zij hebben de stam begeleid en geleerd hoe zij het internet kunnen gebruiken in hun leefgemeenschap. De stam post nu filmpjes op Youtube en met hun mobieltjes maken ze foto's van illegale houtkappers. Deze zetten ze gelijk online en de autoriteiten worden ingelicht, zodat die actie kunnen ondernemen. De stam deelt hun cultuur met de rest van de wereld en zo wordt hun strijd tegen ontbossing effectiever en efficienter.
www.google.com/earth/changetheworld

maandag 19 april 2010

Twitter lanceert advertentieplatform


afb.frankwatching.com

Het volgende artikel gaat over datgene waar ik zo de pest aan heb op al die sociale media en komt uit marketingfacts.

Twitter is lange tijd terughoudend geweest met haar advertentie plannen, maar nu heeft de Amerikaanse micro-blogging service toch eindelijk het langverwachte advertentiemodel in gebruik genomen. Vanaf vandaag kan het zo zijn dat je zo nu en dan een advertentie tegenkomt op Twitter. De advertenties verschijnen vooralsnog in de zoekresultaten van 10% van de Twitteraars. De sociale netwerksite Twitter biedt vanaf vandaag de mogelijkheid om zogenaamde “Promoted Tweets” te kopen. Er zijn momenteel een tiental adverteerders, waaronder Virgin America, Starbucks en Bravo. Er zijn op dit moment nog geen Nederlandse adverteerders bekend.

Hoe ziet het advertentieplatform eruit volgens de insiders?
De advertenties worden getoond in de zoekresultaten van Twitter.
Promoted Tweets worden bovenaan de zoekresultaten getoond met een kleine tekst dat indiceert dat het een gesponsorde Tweet betreft.
Er is geen garantie dat de Promoted Tweet lang in de zoekresultaten blijft staan. Wanneer de Tweet niet goed presteert (door Twitter resonantie genoemd), wordt de advertentie verwijderd.
Per zoekopdracht wordt één advertentie getoond.
Advertenties mogen 140 karakters bevatten.
Adverteerders zullen in eerste instantie betalen op CPM basis. Er zijn plannen om het model aan te passen wanneer Twitter beter kan inschatten hoe mensen omgaan met de Promoted Tweets.
Advertenties worden ook via derde partijen applicaties verspreid. Voorbeelden hiervan zijn Tweetdeck, Twitterberry of Tweetie.
Uiteindelijk zullen de advertenties niet alleen in de zoekresultaten verschijnen maar ook worden geplaatst rondom de Tweets (in de timeline van de gebruikers). Dit betekent dat, ook wanneer er geen zoekopdracht is uitgevoerd en de adverteerder niet wordt gevolgd, er wel een advertentie kan worden getoond.

Hoe revolutionair is het advertentieplatform?
Mede oprichter Biz Stone heeft gezegd dat het advertentieplatform van Twitter niet traditioneel is, maar innoverend. Het moeten Tweets zijn “die resoneren met gebruikers” en deel uitmaken van de gesprekken. Hij beschrijft de Promoted Tweets als ‘normale’ Tweets die bedrijven en organisaties willen benadrukken bij een groter publiek.

Ik vind dit model nog behoorlijk traditioneel en minder innoverend dan ik had verwacht. De advertenties worden immers eerst alleen rondom de zoekresultaten geplaatst, net zoals Google dat doet. Dat terwijl Twitter vier jaar de tijd heeft gehad om iets “revolutionairs” te bedenken. Ik ben benieuwd hoe de advertenties in Twitter door de twitteraars zal worden ontvangen en of dit platform Twitter het langverwachte commerciële succes zal brengen.

Voor wie is dit interessant?
We verwachten niet dat hier op korte termijn grote volumes aan verkeer te halen zijn. Vanuit dat oogpunt is het voor adverteerders dus niet zo interessant. Maar voor gerichte advertenties en bijvoorbeeld reputatiemanagement kan het wel erg interessant zijn. Je ziet vaak dat mensen naar twitter grijpen als er iets mis is met hun TV aansluiting, internetverbinding of mobiele bereik. (Ligt het aan mijn verbinding? Of ligt de TV er bij iedereen uit?) Voor Telco’s, internetproviders en kabelaars kan het dus best interessant zijn om bij een storing direct een advertentie in Twitter te plaatsen met een nette uitleg van het probleem. Maar er zijn vast ook allerlei andere toepassingen te bedenken.

Dit artikel is geschreven door Lars Veltman, Search Advertising consultant.

zondag 11 april 2010

Unplugged

Met alle apparaten die ons zoveel werk uit handen nemen zouden we veel vrije tijd moeten hebben maar het tegenovergestelde is het geval. We haasten ons door het leven. Weinig tijd voor vrienden en familie. Aandacht is ondertussen één van de meest schaarse en begeerlijke zaken geworden.
Waarom moet die mobiel constant aanstaan? Waarom moet een e-mail direct worden beantwoord? Waarom in de trein en in het vliegtuig met onze laptops aan de gang? Waarom is twitteren en bloggen zo populair? Wie wordt daar eigenlijk wijzer van? Waarom besteden we zoveel tijd aan honderden contacten op Hyves, Facebook en Linkedin?
Terwijl we de mensen die echt belangrijk zijn verwaarlozen?
Zijn we vergeten dat tijd morsen, luieren en nietsdoen geen nutteloze bezigheden zijn. Maar van groot belang voor ons welzijn. We zullen weer verbinding moeten zoeken met onszelf. Met wie we zijn en wat onze idealen zijn en onze dromen.
Tijd om unplugged te gaan.

vrijdag 9 april 2010

Facebook

Nu ook aangemeld bij Facebook. Ik die eigenlijk niet graag deel en niet graag iets van mezelf laat zien ben nu aangesloten bij verschillende sociale netwerken. Facebook is om buren te worden van de boerderij van mijn nichtje. Zij krijgt daarvoor meer punten. Ik geloof dat ik nu zelf ook een boerderij heb. Gisteren heb ik een paard als cadeau geaccepteerd.

Last FM

Ik had net iets gelezen over Last FM. Een net verbroken relatie en dan obsessief bekijken welke muziek de ex via Last FM beluisterd. En of je aan de gekozen muziek conclusies kan verbinden? Nieuwe liefde? Spijt?

Op dit moment luister ik naar Last FM en heb gekozen voor Frank Black. Als muziekfanaat kan ik mij helemaal verliezen. De commercials vind ik irritant. YouTube blijft favoriet maar dit is minder arbeidsintensief.

Farewell Malcolm


Malcolm McLaren, the man who - if his own outlandish publicity is to be believed - birthed punk as a cultural force during his tenure as the manager of the Sex Pistols has died at the age of 64. The punk svengali had been diagnosed with cancer which finally claimed his life on Thursday April 8, 2010, in New York.

Born in Stoke Newington in North London on January 22, 1946, McLaren enjoyed a middle class education and eventually attended art college in the '60s before embarking on a life in fashion and music as the '70s dawned.

Influenced by teddy boy culture and retro American rock'n'roll - most notably the likes of Gene Vincent and Elvis Presley- he and his partner Vivienne Westwood opened Let It Rock, a shop on the King's Road, in 1971. A year later he headed to New York to buy stock for the shop when he encountered the New York Dolls and, intrigued by their trashy aesthetic, he began managing them.

Renaming his shop Too Fast To Live, To Young To Die, McLaren was clearly influenced by the Dolls' nihilistic attitude but both parties went their separate ways after a three year struggle. By then he'd developed his shop further and, now called Sex, it became the epicentre for what would become the UK punk scene which was centred around another band he was managing. That band would eventually become the Sex Pistols.

McLaren was largely credited with engineering the Pistols' controversial career - much to singer John Lydon's eternal annoyance who later sued him for unpaid royalties and won in 1987. In hindsight, however, McLaren's ability to create controversy also ended up destroying the band itself after their one and only proper studio album Never Mind The Bollocks, claiming the life of bass player Sid Vicious along the way.

Post-Pistols, McLaren managed Bow Wow Wow fronted by the teenage Annabella Lwin before launching his own musical career drawing on everything from hip hop (Buffalo Gals) opera (Madame Butterfly) to Franco-pop (Paris Paris) along the way.

Ever an outspoken figure, McLaren's endeavours and sloganeering contributed hugely to punk's cultural resonance and will outlive a man who enjoyed nothing more than self-mythology.

A full tribute to McLaren will appear in the next issue of MOJO magazine.

dinsdag 6 april 2010

Honger naar echt


Het is een tragedie aan het worden: autobiografische boeken vol verschrikkingen die achteraf fictie blijken te zijn. Met als bekendste JT Leroy, verslaafde , feminiene jongenshoer bleek keurige vrouw.
De hang naar echt en authentiek wordt groter. Niet verwonderlijk in een tijd waarin 'echt' steeds moeilijker is te onderscheiden van namaak. Producten schermen met ambachtelijk, eerlijk en echt. Het maakbare lichaam met een natuurlijke uitstraling.

vrijdag 2 april 2010

iPhone-applicatie rukt op in de literatuur


Nieuw boek van Heleen van Royen verschijnt als iPhone app.
De Arbeiderspers heeft ook een iPhone-applicatie ontwikkeld. Abonnees krijgen dagelijks een gedicht van Joost Zwagerman voorgelezen door Hans Teeuwen.

Het boek Gimmick van Joost Zwagerman is als e-book verschenen waarop tachtigerjaren disco is te horen. Dat lijkt mij nou leuk!

Librarything

Tien titels heb ik verzameld op mijn librarything. Ik had al een account en deed er niets mee. Nu zet ik de titels er op die ik ooit nog eens wil lezen. Voor de bieb zie ik op dit moment het nut er niet van in.
http://www.librarything.com/catalog/ingeborgpetersen