zondag 11 april 2010

Unplugged

Met alle apparaten die ons zoveel werk uit handen nemen zouden we veel vrije tijd moeten hebben maar het tegenovergestelde is het geval. We haasten ons door het leven. Weinig tijd voor vrienden en familie. Aandacht is ondertussen één van de meest schaarse en begeerlijke zaken geworden.
Waarom moet die mobiel constant aanstaan? Waarom moet een e-mail direct worden beantwoord? Waarom in de trein en in het vliegtuig met onze laptops aan de gang? Waarom is twitteren en bloggen zo populair? Wie wordt daar eigenlijk wijzer van? Waarom besteden we zoveel tijd aan honderden contacten op Hyves, Facebook en Linkedin?
Terwijl we de mensen die echt belangrijk zijn verwaarlozen?
Zijn we vergeten dat tijd morsen, luieren en nietsdoen geen nutteloze bezigheden zijn. Maar van groot belang voor ons welzijn. We zullen weer verbinding moeten zoeken met onszelf. Met wie we zijn en wat onze idealen zijn en onze dromen.
Tijd om unplugged te gaan.

1 opmerking:

  1. Voor een deel ben ik het met je eens, maar aan de andere kant zijn we niet enorm met z'n allen aan het communiceren?

    Ik hoorde een verhaal van iemand wiens zuster verderop in de wijk woonde. Ze zegen elkaar af en toe, dronken eens koffie en gingen naar gezamenlijke verjaardagen. Totdat de zus besloot een baan in het buitenland te nemen. Ze verhuisde en je zou verwachten dat het contact minder werd, maar het tegendeel bleek waar. Doordat ze beiden actief waren op het sociale web, hadden ze meer contact dan ooit en wisten ze meer van elkaar dan toen ze nog dichtbij woonden.

    Sociale media zijn gen vervanging van de dagelijkse contacten, maar bieden een aanvulling. Door hun karakter bieden ze meer mogelijkheden op grotere schaal. Maak daar gebruik van, ook voor de bibliotheek.

    Maar zet die knop ook eens uit.

    BeantwoordenVerwijderen