dinsdag 20 april 2010

Bibliotheek web 2.0 en een terugblik op de dingen


Zal ik eerlijk alles delen? Nee liever niet.

Net en eigenlijk per ongeluk het manifest 'Bibliothecaris 2.0 van Kees Hamann op onze Twitter geplaatst. In ieder geval kan dat geen kwaad. Ik ben een fan van Kees en kan me vaak vinden in zijn opvattingen.
Natuurlijk vind ik dat een bibliotheek eigentijdse middelen moet gebruiken voor de klant.
Maar waar is die klant het meest van gecharmeerd? Dat zijn de praktische zaken die thuis snel geregeld zijn. Ik zie waar mensen vooral op doorklikken in de nieuwsbrief. Dat zijn zaken als sluitngsdagen, tarieven dvd's goedkoper, nieuw abonnement met meer comfort e.d.
Wat wil de klant nog meer snel? Nieuwe boeken, zijn status kunnen bekijken: wat heb ik allemaal thuis, wanneer moet het terug, wat moet ik nog betalen? Verlengen, reserveren via de website. Allemaal helemaal goed. Maak het makkelijker en maak alles duidelijker! Dat wil de klant. Twitter? Misschien dat een enkeling zo gespitst is op een alert voor een nieuwe bestseller of een activiteit. Je laat er mee zien dat je ook van deze tijd bent. Al laat de prognose van de sociale media zien dat Twitter achteruit gaat en men voor Linkedin toekomst ziet. Dat denk ik zelf ook. Voor een bedrijf is dat zinvoller. Nu ik zelf erg het getwitter bekijk denk ik ook mmmm..
Ik volg Bibliotheek Waterweg. Deze wordt geroemd vanwege de website en hun social media gebruik.
In mijn werk zie ik kansen om vragen snel uit te zetten via Twitter.
Etaleren van collecties wordt makkelijker met Librarything. Zaken uitleggen en uitlichten makkelijker met Youtube.

Wat ik zelf van alle dingen vond:
Voor de sociale media heb ik weinig tijd al gebruik ik er een aantal.
Flickr zie ik helemaal zitten voor privé doeleinden.
Last FM, Librarything en netvibes helemaal niet. En alle commercie op die media vind ik helemaal shit.
De cursus is leuk en je ziet een aantal zaken waar je normaal niet mee in aanraking zou komen.
Als calculerende burger pik ik eruit wat ik kan gebruiken en wat ik leuk vind.
Helaas ben ik niet bij de slotbijeenkomst. Leuker om erover te praten dan te bloggen.

Bye, bye 23 dingemans

My discoveries

Via de OBA en de inlog van 23 dingen my discoveries bekeken. Lijstjes maken en waarderingen geven. Ja best leuk.

Aquabrowser een vergeten ding

De aquabrowser, als catalogus, ook op onze nieuwe website te raadplegen. Ik heb specifiek naar de ervaringen gevraagd tijdens het laatste klantenpaneloverleg. Van klanten hoor ik dat dit niet een handige manier van zoeken is.
Na uitleg is het iets duidelijker. Het verfijnen moet je vertellen. Eigenlijk zijn dat veel stappen en dat willen we niet meer. Tenminste ik niet.
Zelf vind ik het redelijk handig. Altijd gebruik ik eerst google en dan pas ga ik kijken in de bibliotheekcatalogus. Bij een echte biebcatalogus moet je specifiek weten wat je zoekt en hoe je iets spelt. Vaak heb je alleen een woord of een zinnetje. Dan kom je er dus wel met google. De aquabrowser suggereert ook alternatieven. Nog niet helemaal je van het maar wel een stapje dichterbij makkelijker zoeken.

Goed voorbeeld web 2.0


Het hoofd van de Surui indianen, die in het Amazone-gebied leven, was verbaasd toen hij in een internetcafé op Google Earth kon zien dat een deel van zijn leefgebied was kaalgeplukt. Het had bebost moeten zijn. Hij schakelde Google Earth in en zij hebben de stam begeleid en geleerd hoe zij het internet kunnen gebruiken in hun leefgemeenschap. De stam post nu filmpjes op Youtube en met hun mobieltjes maken ze foto's van illegale houtkappers. Deze zetten ze gelijk online en de autoriteiten worden ingelicht, zodat die actie kunnen ondernemen. De stam deelt hun cultuur met de rest van de wereld en zo wordt hun strijd tegen ontbossing effectiever en efficienter.
www.google.com/earth/changetheworld

maandag 19 april 2010

Twitter lanceert advertentieplatform


afb.frankwatching.com

Het volgende artikel gaat over datgene waar ik zo de pest aan heb op al die sociale media en komt uit marketingfacts.

Twitter is lange tijd terughoudend geweest met haar advertentie plannen, maar nu heeft de Amerikaanse micro-blogging service toch eindelijk het langverwachte advertentiemodel in gebruik genomen. Vanaf vandaag kan het zo zijn dat je zo nu en dan een advertentie tegenkomt op Twitter. De advertenties verschijnen vooralsnog in de zoekresultaten van 10% van de Twitteraars. De sociale netwerksite Twitter biedt vanaf vandaag de mogelijkheid om zogenaamde “Promoted Tweets” te kopen. Er zijn momenteel een tiental adverteerders, waaronder Virgin America, Starbucks en Bravo. Er zijn op dit moment nog geen Nederlandse adverteerders bekend.

Hoe ziet het advertentieplatform eruit volgens de insiders?
De advertenties worden getoond in de zoekresultaten van Twitter.
Promoted Tweets worden bovenaan de zoekresultaten getoond met een kleine tekst dat indiceert dat het een gesponsorde Tweet betreft.
Er is geen garantie dat de Promoted Tweet lang in de zoekresultaten blijft staan. Wanneer de Tweet niet goed presteert (door Twitter resonantie genoemd), wordt de advertentie verwijderd.
Per zoekopdracht wordt één advertentie getoond.
Advertenties mogen 140 karakters bevatten.
Adverteerders zullen in eerste instantie betalen op CPM basis. Er zijn plannen om het model aan te passen wanneer Twitter beter kan inschatten hoe mensen omgaan met de Promoted Tweets.
Advertenties worden ook via derde partijen applicaties verspreid. Voorbeelden hiervan zijn Tweetdeck, Twitterberry of Tweetie.
Uiteindelijk zullen de advertenties niet alleen in de zoekresultaten verschijnen maar ook worden geplaatst rondom de Tweets (in de timeline van de gebruikers). Dit betekent dat, ook wanneer er geen zoekopdracht is uitgevoerd en de adverteerder niet wordt gevolgd, er wel een advertentie kan worden getoond.

Hoe revolutionair is het advertentieplatform?
Mede oprichter Biz Stone heeft gezegd dat het advertentieplatform van Twitter niet traditioneel is, maar innoverend. Het moeten Tweets zijn “die resoneren met gebruikers” en deel uitmaken van de gesprekken. Hij beschrijft de Promoted Tweets als ‘normale’ Tweets die bedrijven en organisaties willen benadrukken bij een groter publiek.

Ik vind dit model nog behoorlijk traditioneel en minder innoverend dan ik had verwacht. De advertenties worden immers eerst alleen rondom de zoekresultaten geplaatst, net zoals Google dat doet. Dat terwijl Twitter vier jaar de tijd heeft gehad om iets “revolutionairs” te bedenken. Ik ben benieuwd hoe de advertenties in Twitter door de twitteraars zal worden ontvangen en of dit platform Twitter het langverwachte commerciële succes zal brengen.

Voor wie is dit interessant?
We verwachten niet dat hier op korte termijn grote volumes aan verkeer te halen zijn. Vanuit dat oogpunt is het voor adverteerders dus niet zo interessant. Maar voor gerichte advertenties en bijvoorbeeld reputatiemanagement kan het wel erg interessant zijn. Je ziet vaak dat mensen naar twitter grijpen als er iets mis is met hun TV aansluiting, internetverbinding of mobiele bereik. (Ligt het aan mijn verbinding? Of ligt de TV er bij iedereen uit?) Voor Telco’s, internetproviders en kabelaars kan het dus best interessant zijn om bij een storing direct een advertentie in Twitter te plaatsen met een nette uitleg van het probleem. Maar er zijn vast ook allerlei andere toepassingen te bedenken.

Dit artikel is geschreven door Lars Veltman, Search Advertising consultant.

zondag 11 april 2010

Unplugged

Met alle apparaten die ons zoveel werk uit handen nemen zouden we veel vrije tijd moeten hebben maar het tegenovergestelde is het geval. We haasten ons door het leven. Weinig tijd voor vrienden en familie. Aandacht is ondertussen één van de meest schaarse en begeerlijke zaken geworden.
Waarom moet die mobiel constant aanstaan? Waarom moet een e-mail direct worden beantwoord? Waarom in de trein en in het vliegtuig met onze laptops aan de gang? Waarom is twitteren en bloggen zo populair? Wie wordt daar eigenlijk wijzer van? Waarom besteden we zoveel tijd aan honderden contacten op Hyves, Facebook en Linkedin?
Terwijl we de mensen die echt belangrijk zijn verwaarlozen?
Zijn we vergeten dat tijd morsen, luieren en nietsdoen geen nutteloze bezigheden zijn. Maar van groot belang voor ons welzijn. We zullen weer verbinding moeten zoeken met onszelf. Met wie we zijn en wat onze idealen zijn en onze dromen.
Tijd om unplugged te gaan.

vrijdag 9 april 2010

Facebook

Nu ook aangemeld bij Facebook. Ik die eigenlijk niet graag deel en niet graag iets van mezelf laat zien ben nu aangesloten bij verschillende sociale netwerken. Facebook is om buren te worden van de boerderij van mijn nichtje. Zij krijgt daarvoor meer punten. Ik geloof dat ik nu zelf ook een boerderij heb. Gisteren heb ik een paard als cadeau geaccepteerd.

Last FM

Ik had net iets gelezen over Last FM. Een net verbroken relatie en dan obsessief bekijken welke muziek de ex via Last FM beluisterd. En of je aan de gekozen muziek conclusies kan verbinden? Nieuwe liefde? Spijt?

Op dit moment luister ik naar Last FM en heb gekozen voor Frank Black. Als muziekfanaat kan ik mij helemaal verliezen. De commercials vind ik irritant. YouTube blijft favoriet maar dit is minder arbeidsintensief.

Farewell Malcolm


Malcolm McLaren, the man who - if his own outlandish publicity is to be believed - birthed punk as a cultural force during his tenure as the manager of the Sex Pistols has died at the age of 64. The punk svengali had been diagnosed with cancer which finally claimed his life on Thursday April 8, 2010, in New York.

Born in Stoke Newington in North London on January 22, 1946, McLaren enjoyed a middle class education and eventually attended art college in the '60s before embarking on a life in fashion and music as the '70s dawned.

Influenced by teddy boy culture and retro American rock'n'roll - most notably the likes of Gene Vincent and Elvis Presley- he and his partner Vivienne Westwood opened Let It Rock, a shop on the King's Road, in 1971. A year later he headed to New York to buy stock for the shop when he encountered the New York Dolls and, intrigued by their trashy aesthetic, he began managing them.

Renaming his shop Too Fast To Live, To Young To Die, McLaren was clearly influenced by the Dolls' nihilistic attitude but both parties went their separate ways after a three year struggle. By then he'd developed his shop further and, now called Sex, it became the epicentre for what would become the UK punk scene which was centred around another band he was managing. That band would eventually become the Sex Pistols.

McLaren was largely credited with engineering the Pistols' controversial career - much to singer John Lydon's eternal annoyance who later sued him for unpaid royalties and won in 1987. In hindsight, however, McLaren's ability to create controversy also ended up destroying the band itself after their one and only proper studio album Never Mind The Bollocks, claiming the life of bass player Sid Vicious along the way.

Post-Pistols, McLaren managed Bow Wow Wow fronted by the teenage Annabella Lwin before launching his own musical career drawing on everything from hip hop (Buffalo Gals) opera (Madame Butterfly) to Franco-pop (Paris Paris) along the way.

Ever an outspoken figure, McLaren's endeavours and sloganeering contributed hugely to punk's cultural resonance and will outlive a man who enjoyed nothing more than self-mythology.

A full tribute to McLaren will appear in the next issue of MOJO magazine.

dinsdag 6 april 2010

Honger naar echt


Het is een tragedie aan het worden: autobiografische boeken vol verschrikkingen die achteraf fictie blijken te zijn. Met als bekendste JT Leroy, verslaafde , feminiene jongenshoer bleek keurige vrouw.
De hang naar echt en authentiek wordt groter. Niet verwonderlijk in een tijd waarin 'echt' steeds moeilijker is te onderscheiden van namaak. Producten schermen met ambachtelijk, eerlijk en echt. Het maakbare lichaam met een natuurlijke uitstraling.

vrijdag 2 april 2010

iPhone-applicatie rukt op in de literatuur


Nieuw boek van Heleen van Royen verschijnt als iPhone app.
De Arbeiderspers heeft ook een iPhone-applicatie ontwikkeld. Abonnees krijgen dagelijks een gedicht van Joost Zwagerman voorgelezen door Hans Teeuwen.

Het boek Gimmick van Joost Zwagerman is als e-book verschenen waarop tachtigerjaren disco is te horen. Dat lijkt mij nou leuk!

Librarything

Tien titels heb ik verzameld op mijn librarything. Ik had al een account en deed er niets mee. Nu zet ik de titels er op die ik ooit nog eens wil lezen. Voor de bieb zie ik op dit moment het nut er niet van in.
http://www.librarything.com/catalog/ingeborgpetersen

woensdag 24 maart 2010

Google docs

Ik zag dat ik een ding had gemist. Ding 13 dus.De online toepassingen zoals google docs. Gebruik is bekend. Erg handig wanneer er meerdere mensen aan één document werken.

dinsdag 23 maart 2010

Maid of the Mist


Mijn filmpje van de Falls op Youtube gezet. Ik weet dat ik eigenlijk een filmpje over de bibliotheek erop had moeten plaatsen.
Ik vind het gebruik van Youtube op je website heel prima. Het moet er dan wel profi uitzien.

Met het bootje Maid of the Mist vaar je vlak langs de waterval. De legende vertelt dat de indianen hun mooiste maagd offerden aan 'the great spirit of the falls'. De maid of the mist.
Een mooi beeld van deze waterval is te zien in de film Niagara uit 1953 met Marilyn Monroe en Joseph Cotten. Een bijzondere film omdat het één van de eerste films is die op locatie is geschoten.

maandag 22 maart 2010

Randersbib



Wij (bieb Haarlem e.o) gaan officieel starten met Twitter. Ik volg nu de bibliotheek van Randers(DK). Gelijk gebruik gemaakt van hun chatmogelijkheid en ik werd hartelijk welkom geheten door de bibliothecaris. Zo'n chatmogelijkheid zie ik helemaal zitten. Je wilt toch supersnel en supermakkelijk een vraag beantwoord krijgen.
Ook even naar de podcast over plaatjesboeken geluisterd. Podcasten doen wij al geruime tijd.
De directeur verzorgt het Twittergebeuren. Zij houdt ook een blog bij. Zo heeft de bibliotheek van Randers een gezicht.

vrijdag 19 maart 2010

youtube

Mijn favoriete website dus ook mijn favoriete ding YOUTUBE.
Fantastisch wat je allemaal aan obscuur materiaal kunt vinden. Wat je allemaal aan info kunt vinden.
Kijk naar Nico voordat ze bij de Velvet Underground was betrokken.

infobesitas


De bibliotheek van Randers(Noord Jutland) is goed bezig. Denen zijn altijd al iets voortvarender en progressiever dan Nederlanders. Onskyld.
Ik heb de chat niet geprobeerd. De bibliothecaris was offline. Ik zag dat ze ook Twitteren. Wat ik erg leuk vond was het online magazine. Daarin kun je een hoop kwijt. Er staat bijvoorbeeld een youtubefilmpje op. Dat laat een interview met een krimi auteur zien.
Wanneer ik nu mijn Twitter bekijk dan zie ik slechts het fotootje van Jan Klerk.
Ik wil geen infobesitas krijgen. Het getwitter van Jan is echt teveel.

Bedrijven en werknemers moeten gebruik van Twitter reguleren

Gebaseerd op: Intermediair (4-3-2010)
Bedrijven en werknemers moeten overeenstemming vinden over het gebruik van de webdienst Twitter. Via de site kunnen deelnemers korte berichten plaatsen, eventueel met een link naar een artikel of foto. De boodschap mag maximaal 140 tekens beslaan.

De politicus Wim Schouten, verbonden aan TON, loopt het raadlidmaatschap in Alphen aan den Rijn mis door Twitter. Hij plaatste op de site een berichtje over criminelen met een dubbel paspoort. Partijleider Rita Verdonk vond de opinie te radicaal en schrapte hem van de kieslijst. Gebruikers van Twitters moeten realiseren dat na het plaatsen van een `tweet`, de hele wereld het kan lezen. De VVD`er verwees in een berichtje naar Chinezen als `spleetogen`. Hij verwijderde zijn bericht naderhand, maar inmiddels dook het originele bericht elders vele malen op.

Van de Nederlandse bedrijven zet 80% op een of andere manier sociale media als Twitter in. In de VS blokkeert meer dan de helft van de bedrijven toegang tot Facebook en Twitter. In Zweden mogen ambtenaren niets publiceren via Facebook. De Voorlichtingsraad vindt het prima als ambtenaren sociale media gebruiken, maar raadt hen aan om alleen over het eigen werk te schrijven en niet over dat van anderen.

Nimby syndroom


De kerk bij mij om de hoek heeft vier(o.a.UMTS) zendmasten in de kerktoren laten plaatsen. Het kerkbestuur heeft daar 10.000 euro voor ontvangen. Dit is al een aantal jaren zo. De buurt was niet op de hoogte gesteld. Sinds een jaar is het bekend.
Een aantal verontruste buurtbewoners zijn een actie begonnen omdat zij de stralingseffecten schadelijk voor hun kinderen vinden.
Dit resulteerde in een bijeenkomst voor buurtbewoners in de kerk.
Het Nationaal Platform Stralingsrisico's, het Antennebureau, de KPN en de GGD hielden presentaties. Ik ga daar verder niet op in. Ik wil aangeven dat iedereen goed bereikbaar wil zijn maar dat niemand last wil hebben van de consequenties.
Er zijn 20 miljoen actieve mobieltjes in Nederland. Dat is meer dan één per persoon.
Maar je wilt toch echt geen zendmast in de buurt.
Typisch voorbeeld van het Nimby syndroom.
Waarom de kerk geen behoorlijke stoelen voor die 10.000 euro heeft gekocht is mij een raadsel.

maandag 8 maart 2010

Twitter Ding



Zelf heb ik al een tijdje een Twitter account. Wanneer ik mezelf google dan is Twitter één van de eerste hits:
'Wie interesseert zich voor wat ik doe, wat ik lees of kijk?' Dat zie je op Google staan, dat ga ik verwijderen. Ik meen het wel. Er moet iets te melden zijn. In het weekend heb ik een volger geëlimineerd. Ik zag allemaal tweets langskomen over zaken waar ik niets mee heb. Daarnaast allerlei retweets over onderwerpen waar ik niets mee heb. Dat kun je overslaan. Maar dan nog, ik wil ook niet met die onderwerpen worden geassocieerd.
Ik volg sinds gisteren een hotel. Alleen omdat je er een gratis overnachting mee kan winnen en niet uit interesse. Klinkt allemaal anti. Misschien omdat ik erg nieuwsgierig ben in het begin maar dat zakt naderhand aardig af. De zoekfunctie van Twitter kan handig zijn. Maar daar gebruik ik eigenlijk nog steeds google voor.

Waar ik wel blij om ben is dat de Pebbles serie op cd afzonderlijk te koop is via BOL.
Ik heb een aantal LP's en wilde geen hele cd-box ernaast hebben. Alleen de leuke delen. En als er iets anti is dan zijn het de nummers op Pebbles wel. Het fotootje is het deel anti-meisje.

maandag 1 maart 2010

gebruikers sociale media



Dit plaatje geeft het gebruik van sociale media weer in Noord-Amerika:
Inactives=17%
Spectators, de grootste groep=70%
Joiners=59%
Collectors=20%
Critics=37%
Conversationalists=33%
Creators=24%
Bron:North American Technographics

In plaats van nu overhaast te kijken wat in je werk van toepassing kan zijn zou ik eerst alle dingen willen afwachten. Wanneer wij een sociaal medium willen lanceren zijn er een aantal zaken die je goed moet bekijken.
waarom wil je het? Wat is je doelstelling en wie is je doelgroep? Hoe gebruikt jouw doelgroep socale media? Wat kun je toevoegen? Wat is done en not done?

zondag 28 februari 2010

reality


Gisteren met mijn nichtje van elf op de bank. Ik zie heel duidelijk hoe zij met media omgaat. Snel, flitsend, met meerdere sites bezig en ondertussen live. Blogs en websites gaan tot het verleden behoren. De siteless web is in opkomst. Iedereen z'n eigen 'stream'.

maandag 22 februari 2010

Twitterdance

De typische twittergebruiker blijkt een man te zijn van achteraan de twintig/ begin dertig. Hij is technisch goed onderlegd en vooral werkzaam in de IT-, media-/reclame-of consultingsector. Deze twitter-gebruikers stellen vragen aan merken in de hoop dat ze luisteren en een antwoord geven. Gebruikers definieren twitter als een sociaal netwerk van vrienden en/of zakelijke contacten waar ze interssante, boeiende, inspirerende of grappige weetjes of hyperlinks op een supersnelle manier kunnen delen en ontdekken. 20% van de tweets bevat een link naar een blog of een website.
Is dit een klantgroep van de bieb? Nee, maar misschien een (kleine) kans om deze groep te interesseren voor de bieb via twitter.

Uit het leven van een babyboomer


Een verhaal over boomers geboren tussen '46 en '64. Zij die vinden dat ze Nederland hebben opgebouwd na de oorlog, een huis vrijheeft, genoeg heeft gespaard, tijd voor zichzelf wil, kwaliteit belangrijk vindt, persoonlijke aandacht verwacht, service niet meer dan normaal vindt en graag volwassen benaderd wordt. De generatie van de eerste man op de maan, the summer of love, baas in eigen buik, de beatles in Blokker, de Stones in het Kurhaus, de bezetting van het maagdenhuis. Historische monumenten die een generatie typeren. Gekke naam 50 plusser. Leeftijd is de slechtste raadgever, het gaat om mentaliteit. Een ander generatiedenken. Waar natuurlijk niet iedereen gelijk is, maar maar we wel een aantal gemeenschappelijkheden mogen ontdekken.

De 50-plussers van nu zijn anders dan die van vroeger. De 50-plus markt, is in beweging. Vroeger draaide het wanneer het ouderen betrof, om echte seniorentitels, labels en noemers. Bejaardenhuizen, seniorenreizen, ouderenkorting, 65-plus passen etc.
Stigmatisering, daar dacht niemand aan. Oud werd synoniem voor senior, bejaard en aftakeling. Er was ooit zoiets nodig als Seniorweb voor computercursussen. Ook dat is anders, 86 procent is online. Er was Plus magazine nodig, het maandblad voor ouderen. Nu leest men weer (of nog steeds) gewoon de Elsevier, of de Libelle.
Een seniore doelgroep die de komende jaren voor de grootste vergrijzingsgolf gaat zorgen.

Pak er gewoon eens eentje uit, laten we zeggen eentje van 56 jaar en laten we hem Jan noemen.
We weten dat Jan veel leest, zo'n 21,3 boeken per jaar en vaak nieuwe schrijvers. Jan vindt de krant op tabloid prettig en is zich bewust van zijn gezondheid. Jan is een fervent saunabezoeker en geeft graag geld uit aan wellness. Hij reist graag twee tot drie keer per jaar en kiest steeds leukere bestemmingen, safari of alternatieven ontdekr met de camper. Fietsen zijn ook erg populair in het leven van Jan. Met vrienden of recreatief samen.
Dan denk je tja, dat zijn de rijkere boomers onder ons. Maar het feit wil dat maar liefst 80 procent van het Nederlands vermogen in handen is van de doelgroepen ouder dan 50.
Wat moet de bibliotheek hiermee? In de leeftijdscategorie 45-54 is 55% lid van de bieb. In de leeftijdscategorie 55-65 is maar liefst 66% lid van de bieb.

bron: Arjan in 't Veld, Eye 12 2009

vrijdag 19 februari 2010

Delicious


Niets delicious aan het weer. Het regent.

" alles in de sneeuw
bakken vol met sneeuw
eind'lijk weer eens sneeuw"

Mag toch niet klagen deze winter.

Al mijn favorieten weer eens kritisch bekeken. Eigenlijk vroeg ik ze nooit op. Nu heb ik een selectie op Delicious geplaatst. Ongeveer 25 zijn het er geworden. Het zijn sites over trends, film, muziek, management en marketing. De bieb 2.0 site en onze eigen website uiteraard.

dinsdag 16 februari 2010

Netvibes part 3


Ik heb mijn twitter op de netvibes pagina gezet. Zo kan ik alle nieuwtjes gelijk door 'tweeten'. Ook maar de feeds van de gemeente toegevoegd. Ik blijf het een onding vinden. Misschien ligt het aan mijn PC maar het gaat niet vlot. Doet niet wat ik wil. Makes me MAD!!!

maandag 15 februari 2010

Ik vraag mij af?

Moeten bibliotheken zo nodig een hyves account hebben? Wil jij vrienden met je bibliotheek zijn? Hyves is vooral populair bij kinderen. Het jaar 2009 was vooral het jaar van ontvrienden. Jongeren zijn wat kritischer op Hyves geworden.
Wanneer ik kijk naar de wensen van de biebklant op digitaal gebied gaat het vooral om verlengen, zoeken in de catalogus, reserveren, lid worden, kaartjes voor activiteiten aanschaffen, klachten ventileren e.d. Dus vooral praktische zaken die je thuis kunt regelen.
Wij hebben al een tijdje een blog: 'biebsounds'. Leuk voor de liefhebbers van muziek. Biebsounds publiceert wekelijks en trekt gemiddeld 100 bezoekers.
Op ieder deelgebied gaan bloggen vanuit de bibliotheek lijkt erg tijdrovend en weinig succesvol.
Fysiek wil de klant snel vinden wat hij/zij zoekt, dus zoekgemak. Ruimere openingsuren is ook een grote wens. Ik voeg zelf toe: lever meerwaarde en verkoop je product. Probeer een sfeervolle omgeving te creëren.
Wanneer dat lukt dan zijn we al een heel eind.

Twitteratuur

Met een speciale actie wil de nationale Boekenweek jongeren aanzetten tot ‘twitteratuur’. Alle leerlingen van de vierde klas van het voortgezet onderwijs krijgen in de Boekenweek het boek TXT cadeau, een bloemlezing van verhalen, geselecteerd door Abdelkader Benali. De jongeren worden gevraagd een van de verhalen in maximaal tien tweets opnieuw te vertellen.

‘Met deze bloemlezing willen we jongeren de ogen openen voor literatuur’, zei directeur Henk Kraima van de stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) . De leesbevorderingsactie voor de jeugd past bij het thema van de Boekenweek dit jaar: jong zijn.
Bron: de Volkskrant, 2 februari 2010

vrijdag 12 februari 2010

Canada donut


Wat leuk om plaatjes te bewerken. Ik heb de nieuwe donut van Tim Hortons bewerkt. Verlekker je via het plaatje. Misschien een goede reden om een keertje Canada te bezoeken. Fantastisch land! Vanwege de olympische spelen in Vancouver is deze donut met kleine maple leafs ontworpen. Ik hoop toch zo dat ze goud winnen met hockey. Thuis zal dat een positieve boost geven. Mijn zoon zelf een fanatiek ijshockeyer heeft ook zo'n hockeybag!!!!!!!!!

Web 2.0 vind ik praktisch. Twitter is voor mij het enige medium voor de bieb. Flickr kan suf overkomen. Dit naar aanleiding van de voorbeelden die ik zie mbt bibliotheken. Dat is net zo bij de youtubefilmpjes. Zo saai om lopend door de bibliotheek een filmpje te maken met commentaar.
Wij willen flickr gebruiken om foto's van onze activiteiten te laten zien. Mensen willen echt alleen weten of ze ook op een foto staan.
Ik heb nu een igoogle. Misschien handiger dan dat Netvibes. Kortom ik vermaak mij er wel mee.

maandag 8 februari 2010

I'm going back to be young again

Bezig met flickr waarop ik nu wel de weg weet, drie sets heb gemaakt en ook daarbinnen kan rangschikken. Het thema jong komt dichtbij.
De boekenweek heeft het ook als onderwerp. Op youtube draai ik nummers van Bowie. Bowie heeft er ook wel iets mee. Allemaal nooie nostagische liedjes uit zijn beginperiode.

vrijdag 5 februari 2010

Flickr

Flickr is het volgende ding. Ik heb een aantal foto's erop gezet. Echter niet toegankelijk voor iedereen. Vrienden en familie via sharing toegevoegd. Het zijn vooral familiefoto's.
Wat ik niet begrijp zijn de de 'sets'. Ik zou graag verschillende 'sets' van één persoon of personen bij elkaar plaatsen. Kan dat alleen als je een upgrade neemt?
Ik heb één set gemaakt maar toen was de foto dubbel te zien. Ik wil eigenlijk zelf een rangschikking aan kunnen brengen.

woensdag 3 februari 2010

Netvibes part 2


Ik heb nu een Netvibes pagina met een paar widgets erop over film, muziek e.d.
Ik vind het wel goed zo.

Ik ben wel enthousiast over Flickr. Toch in het diepst van mijn gedachten een bibliothecaris gebleven. Al die oude foto's die in dozen en plastic tasjes op zolder liggen komen beschikbaar voor vrienden en familie. Ik denk wel dat het een leven lang werk gaat worden.

Gisteren Jamie gevolgd naar LA. Je kijkt je ogen uit wat je daar allemaal aan Mexicaanse producten kunt kopen.

maandag 1 februari 2010

netvibes grrrrrrrrrr

Ik heb zo'n netvibes account aangemaakt. Maar dan. De rest lukt niet meer. Een aantal widgets erop gezet die ik nu nergens meer zie. Ik word graag op de hoogte gehouden van trend,film,en muzieknieuws. Ik wil ook weten of er een nieuwe donut is ivm Olympische Winterspelen in Vancouver. Voor dat laatste kijk ik even snel op de site van Tim Hortons en dan zie ik 'm al. Hier kan ik niet tegen. Onduidelijke site. Voor mij in ieder geval. Daar krijg ik de kriebels van.

vrijdag 29 januari 2010

nog een keer proberen

Breakfast at Tiffany's

Leuke film. De rode kat(er?), een fantastische method actor, verdient voor zijn rol een oscar.
Eigenlijk keek ik voor George peppard (Hannibal in het A-team). A-team is een favoriete TV serie van me.

maandag 25 januari 2010

youtube

Klopt het dat je geen youtubefilmpjes zomaar kunt invoegen?

end times

http://www.youtube.com/watch?v=jmOuMudZt0I

Jopen

Het lijkt me leuk om samen iets met Jopen te doen. Het op één na oudste bier van Nederland met de Stadsbibliotheek Haarlem uit 1586 lijkt een perfecte traditionele combinatie. Je kunt Jopenbier met jouw eigen etiket beplakken. Bijvoorbeeld boekbier met een plaatje van het Doelenmonument.
Het opvragen van de Jopensite lukt natuurlijk niet. Stel je voor dat ambtenaren in contact komen met sites over alcohol.

zondag 24 januari 2010

web 2.0

Een digitaal weekje. 23 dingen + het testen van onze nieuwe website.
Bibliotheek 2.0, gebruik ik al een tijdje. Niet omdat de wereld zo verandert maar omdat het gewoon handig is. Ik deel ervaringen, resultaten en informatie mbt marketing gerelateerde zaken. Dat allemaal in de groep communicatie en marketing.
Ben ook maar gelijk met Flickr aan de gang gegaan. Zo krijgen de foto's op mijn zolder een betere plek dan de vergetelheid van de lege schoenendoos. Deze foto's gaan terug tot 1886.
Het volgende onderwerp is RSS geloof ik. Ooit mee begonnen, snel weer weg ermee. Ik kreeg teveel info.

vrijdag 22 januari 2010

twitter

Follow naturalredhead on Twitter

gomorra

Ik ben dol op maffiafilms. Gomorra is een maffia film naar het boek van de onderzoeksjournalist Roberto Saviano; een verslag over de neergang van de stad Napels onder de heerschappij van de camorra. Geef mij toch maar de maffiafilms die niet laten zien hoe het er echt aan toe gaat. Het is een film om je bij kwaad te maken en te walgen. Een onthutsend beeld van de donkerste kant van de menselijke ziel. De auteur infiltreerde voor zijn onderzoek. Dapper maar nu is hij zijn leven niet meer zeker. Zelf vond ik het meer documentaire als speelfilm.

Wat betreft 23 dingen. Een hele tour om alle inlogs en wachtwoorden uit elkaar te houden en te onthouden.

woensdag 20 januari 2010

Jamie' s America

Jamie' s culinaire avonturen in Amerika...al net zo leuk als de Amerika reis van Stephen Fry. Vooral het stuk over de anti restaurantjes in New York is interessant. Ik zag dat er in Nederland al navolging was. Op je blog een oproep doen voor het etentje dat je gaat verzorgen. Mensen selecteren en je hebt je eigen restaurantje.
http://www.jamieoliver.com/jamies-america/new-york

Over 23 dingen kan ik nog weinig zeggen. Ik vind het een onoverzichtelijke website. Liever de site meer gestructureerd en minder lappen tekst.

dinsdag 19 januari 2010

23 dingen

Vandaag met 23 dingen begonnen. Dus nog maar even wachten met digitale zelfmoord.